Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 17ης Μαίου


Ενάντια στη λιτότητα και στα νέα μέτρα, ενάντια στους εκβιασμούς
Εδώ και χρόνια στη χώρα μας, στην Ε.Ε. αλλά και σε όλη την υφήλιο ακολουθείται από τις κυβερνήσεις μια σκληρή νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας με μοναδικό στόχο τη συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Στην Ελλάδα επιλέχτηκε η νεοφιλελεύθερη αυτή επίθεση να συνδυαστεί με τα μνημόνια, με πρόσχημα το χρέος, ένα χρέος που έφεραν στις πλάτες του ελληνικού λαού οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ένα χρέος που το θεωρούσαν βιώσιμο και επομένως  έπρεπε να πληρωθεί εξολοκλήρου ως έχει. Αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών και των μνημονίων ήταν τα τελευταία 7 χρόνια οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας, η φοροκαταιγίδα σε άμεσους και έμμεσους φόρους, η εκτίναξη της ανεργίας ιδιαιτέρως των νέων πολλοί από τους οποίους μετανάστευσαν στο εξωτερικό, η ανατροπή της ισορροπίας υπέρ των θέσεων μερικής απασχόλησης (2012-2014), η οικονομική και κοινωνική εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.
Ως Ενωτική Αγωνιστική Εκ-κίνηση καλούμε τους εργαζόμενους να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενάντια σε όλα τα μέτρα που βάλλουν κατά της εργασίας και των δικαιωμάτων. Να αγωνιστούμε ενάντια σε κυβερνητικές επιλογές,  στην αποδοχή των εκβιασμών των δανειστών, αλλά και ενάντια στις αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα. Χωρίς την άρση αυτών των πολιτικών, τα χτυπήματα στην εργασία και στα δικαιώματα θα είναι συνεχής. Χωρίς την μείωση του χρέους και τη  διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του,  η επιτήρηση θα υπάρχει με ή χωρίς μνημόνια, διότι η αφαίμαξη του ελληνικού -και των υπολοίπων βέβαια ευρωπαίων του νότου- θα γίνεται στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους.
Τα νέα μέτρα που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα δημιουργούν ένα συνεχόμενο τοπίο οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας στο μεγαλύτερο μέρος του λαού και κάνουν φανερό ότι όσο η χώρα βρίσκεται κάτω από τις μνημονιακές επιταγές και σε επιτροπεία, η νεοφιλελεύθερη γραμμή απέναντι στην εργασία, στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους  θα θριαμβεύει.
Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ως Ενωτική Αγωνιστική Εκ-κίνηση θεωρούμε κομβικής σημασίας ζήτημα την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια  και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα, διεκδικώντας  μια άλλη πολιτική με μέτρα που θα στοχεύουν όσους κατέχουν τον πλούτο, όσους όλα τα χρόνια ήταν οργανικό  κομμάτι  της διαπλοκής και τη διαφθοράς. Να απεργήσουμε  ενάντια στα νέα μέτρα και στις πολιτικές λιτότητας και να διεκδικήσουμε συνολικά την ανατροπή  των μνημονίων και το τέλος της επιτροπείας.
Ο αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις και στη λιτότητα είναι πραγματικός μονόδρομος.
Η συμφωνία και τα μέτρα, που πρόκειται να ψηφιστούν με ορίζοντα εφαρμογής το 2019, αποτελούν ακόμα μια προσπάθεια επιβολής του πιο σκληρού νεοφιλελεύθερου δόγματος σε μια κοινωνία βαθιά πληγωμένη από την ανεργία, την ατελείωτη λιτότητα, την φτωχοποίηση ολοένα και πλατύτερων ομάδων, την αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων.
Ζήσαμε από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων την δαιμονοποίηση της εργασίας στο Δημόσιο, το βίαιο πετσόκομμα των μισθών με μειώσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 40%, το ανελέητο κυνηγητό με τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, την εργασιακή εφεδρεία, την ιδιωτικοποίηση τομέων του δημόσιου τομέα, τον κοινωνικό αυτοματισμό, την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, λες και έφταιγαν οι εργαζόμενοι  για την οικονομική κρίση και την κρίση του πολιτικού συστήματος.
Σήμερα είναι ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ, να δώσουμε μαζικά και συλλογικά ένα μήνυμα προς όλους όσους ονειρεύονται την μετατροπή της χώρας σε υπόδειγμα μετάλλαξης και φτωχοποίησης της μέσα από την συνεχιζόμενη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, ότι τα όρια μας έχουν εξαντληθεί. Είναι επίσης ανάγκη να δηλώσουμε, με τον πλέον εμφαντικό τρόπο πως η τακτική των συνεχών υποχωρήσεων στις απαιτήσεις των δανειστών είναι αδιέξοδη και καταστροφική για τους εργαζόμενους και την κοινωνία και πρέπει να σταματήσει
Η μαζική μας συμμετοχή στη γενική απεργία της 17 Μάη μπορεί να ξαναβάλει στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου βασικά αιτήματα:
  • Να μην υλοποιηθεί καμιά νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις μέσα από την καταβαράθρωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, που αποτελούν τα μόνιμα και εύκολα θύματα κάθε «μεταρρύθμισης» του φορολογικού συστήματος
  • Να υπάρξει ριζική αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, ώστε να μπει οριστικό τέλος σε αδιέξοδες και ανεδαφικές απαιτήσεις από το Δ.Ν.Τ. και τους υπόλοιπους θεσμούς
  • Να ακυρωθούν στην πράξη οι πολιτικές της αέναης λιτότητας, που πλήττουν εργαζόμενους, ανέργους χαμηλοσυνταξιούχους με την εφαρμογή των πιο αναποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η εφαρμογή τους τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι μας οδηγούν πιο βαθιά στο τούνελ της αποανάπτυξης, αντί να λειτουργούν σε όφελος της κοινωνίας και των πιο ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων
  • Να υλοποιηθούν πολιτικές ενεργούς απασχόλησης, που θα καταπολεμήσουν την «ψευτοεργασία», την υποαπασχόληση, την «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.
  • Να σταματήσει η ενίσχυση της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασιακής σχέσης
  • Να θεσμοθετηθεί για το Δημόσιο η μία και μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας. Να δοθεί οριστικό τέλος στην πανσπερμία εργασιακών σχέσεων που δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια και δίκτυα πελατειακών σχέσεων, διαιωνίζοντας το πρόβλημα των εποχικών και επί συμβάσει συναδέλφων
  • Να μην εφαρμοστούν διαφορετικές ταχύτητες στο Δημόσιο για εργαζόμενους που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα αλλά αμείβονται με διαφορετικό τρόπο
  • Να μην συνεχιστεί το πρόγραμμα του ξεπουλήματος κρίσιμων επιχειρήσεων δημόσιου χαρακτήρα. Καμία σκέψη για εκποίηση δημόσιων αγαθών (νερό, ενέργεια κλπ). Τα δημόσια αγαθά και οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο
  • Να υπάρξει συγκροτημένο πρόγραμμα προσλήψεων στο Δημόσιο, ώστε να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα της υποστελέχωσης, ειδικά σε τομείς του κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.)
  • Να μην υπάρξει καμία οπισθοχώρηση σε ζητήματα υπεράσπισης συνδικαλιστικών ελευθεριών και απρόσκοπτης συμμετοχής των εργαζομένων σε σωματεία και συλλόγους.
  • Να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο με μισθολογικό και θεσμικό περιεχόμενο
Να δώσουμε τη μάχη τα μέτρα αυτά, ακόμη και αν ψηφιστούν, να μην υλοποιηθούν.
Δεν πρέπει να μείνουμε άβουλοι παρατηρητές των εξελίξεων.
Δίνουμε ξανά τη δική μας απάντηση μέσα από τον μόνο δρόμο που γνωρίζουμε καλά, τις κινητοποιήσεις, που ανατρέπουν στην πράξη όλους τους αντεργατικούς και αντικοινωνικούς σχεδιασμούς.
Απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να ακυρωθούν  στην πράξη όλα τα σχέδια  τραπεζιτών και ισχυρών του παρασιτικού κεφαλαίου για μια Ευρώπη των αγορών, με ανάπτυξη που δεν έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά

Όλοι και όλες στην Απεργία της 17ης Μαίου
Τον αγώνα ενάντια στην επιτροπεία στα μνημόνια  και στoυς  νεοφιλελεύθερους εκβιασμούς δεν θα τον αφήσουμε στη μέση. Θα τον τελειώσουμε. Πίσω δε γυρίζουμε , ο δρόμος είναι μπροστά χωρίς μνημόνια χωρίς επιτροπεία, «χωρίς τα χείλη τα σφιγμένα».