Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Πρωτομαγιά 2017 μέρα γιορτής και μνήμης





Την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο πάνω από 100.000 εργαζόμενοι και περισσότερα από 1200 εργοστάσια παρέμειναν κλειστά. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε μια πρωτοφανή και μαζική πορεία διαδηλώνοντας με βασικό αίτημα την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.
Ο αγώνας για την υπεράσπιση και την διεκδίκηση βασικών αιτημάτων είχε ήδη αρχίσει. Σ΄ αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι σ’ όλο τον κόσμο συνεχίζουν να δίνουν το παρόν, μαζικά, συλλογικά, ανυποχώρητα.
Βασικά δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η πλήρης απασχόληση, οι άδειες, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, που στην Ελλάδα της πολύχρονης εποπτείας και των σκληρών δανειακών συμβάσεων έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση και πολλές φορές έχουν παραβιαστεί βάναυσα, κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα των πιο καταπιεσμένων κοινωνικών τάξεων, μέσα από τη μακριά και βασανιστική πορεία του εργατικού κινήματος.
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης και αγώνα. Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές, που σε δύσκολες συνθήκες με αμέτρητες θυσίες υπερασπίστηκαν βασικά συλλογικά αγαθά, όπως την κοινωνική δικαιοσύνη, την δημοκρατία. Υπερασπίστηκαν με ταξική συνείδηση τα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, όλων όσων το αδηφάγο τέρας του κέρδους έριχνε και ρίχνει στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Θυμόμαστε και τιμούμε όλους όσους προτάσσοντας το συλλογικό από το ατομικό έβαλαν τις βάσεις για να φτιαχτούν οι πρώτες συλλογικότητες σε χώρους δουλειάς, ίδρυσαν τα πρώτα συνδικάτα, δεν υπέκυψαν στη βία και την καταστολή. Δεν λύγισαν μπροστά σε φυλακές και διώξεις.
Σήμερα καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις πανελλαδικά, γιατί ο αγώνας ανάμεσα στις δυνάμεις της εργασίας και το κεφάλαιο δεν έχει τελειώσει. Το τέλος της ιστορίας του εργατικού κινήματος δεν έχει έρθει. Αντίθετα, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, είναι ανάγκη να δώσουμε ενωμένοι τον δύσκολο αγώνα,
  • Για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες δουλειάς.
  • Για να συνεχίσουμε με σθένος τον αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
  • Για να αποτελέσουν μια θλιβερή παρένθεση τα μνημόνια και οι πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης που δημιούργησαν στρατιές ανέργων, υποαπασχολούμενων.
  • Για να σταματήσει η καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας.
  • Για να μην πληρώνουν πάντα τα ίδια υποζύγια την κρίση και τα χρέη.
  • Για να αποκατασταθεί η κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις.
  • Για μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες και όχι στην ανάγκη για μεγιστοποίηση των κερδών των τραπεζών και του παρασιτικού κεφαλαίου.
  • Για να αποκτήσουν ξανά τις ελπίδες τους οι νέοι.
  • Για να ζήσουν όπως τους πρέπει και αρμόζει οι συνταξιούχοι.
  • Για να σταματήσει η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Για να δώσουμε ηχηρή απάντηση στη ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Με τους αγώνες μας συνεχίζουμε με πείσμα και πίστη στις δυνάμεις μας την ταξική πάλη. Στηριζόμαστε στη συλλογική δράση, την ενότητα, την ελπίδα για το αύριο, της ισότητας και της δημοκρατίας.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο συμμετέχουμε στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα εργατικά κέντρα.
Στην Αθήνα συμμετέχουμε μαζικά και αγωνιστικά στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 π.μ. και στην πορεία προς την Βουλή.