Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ






Οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν έγιναν σε ένα ουδέτερο περιβάλλον. Έγιναν σε ένα υπουργείο που ακόμη ψάχνει να επουλώσει τις πληγές που άφησαν επάνω του οι επιλογές των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων.Που ακόμη πάσχει από σοβαρή έλλειψη πόρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού καθώς και αδυναμίας στήριξης των αθλητικών του δομών,που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματακαι αδυνατεί να στελεχώσει με προσωπικό τις υπηρεσίες του. Που παραμένει ακόμη συρρικνωμένο και ολιγοβαρές από τον ασφυκτικό Οργανισμό που επιβλήθηκε το 2014.
Η επιλογή κάθε συναδέλφου πάνω από την κάλπη έχει ιδιαίτερη αξία μιας και τα υπηρεσιακά συμβούλια ως Όργανα Διοίκησης γνωμοδοτούν για τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων, για σημαντικό αριθμό αδειοδοτήσεων (υπηρεσιακής εκπαίδευσης, άνευ αποδοχών κ.α), την αναγνώριση προϋπηρεσιών, την διοικητική τους εξέλιξη και πληθώρα άλλων θεμάτων. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι οι αιρετοί εκπρόσωποι που μόλις εκλέχθηκαν θα είναι και μέλη των πειθαρχικών συμβουλίων, ρόλος που τους είχε αφαιρεθεί κατά το παρελθόν. Πλέον η συμμετοχή τους είναι βαρύνουσας σημασίας μιας και αυταρχικές τροποποιήσεις του πειθαρχικού δίκαιου που επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν πλέον αρθεί.
Οι συνεχείς ανακατανομές κλάδων και αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων συνεχίζουν να αστοχούν αδυνατώντας να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες της λειτουργίας του ΥΠΠΟΑ αλλά και των κλάδων. Στα 6 υπηρεσιακά συμβούλια (5 ΥΠΠΟ και 1 ΓΓΑ) συνυπάρχουν άλλα των 250 ατόμων και άλλα των 2000 και αν αυτό δικαιολογείται εξυπηρετώντας την ανάγκη ομοιογένειας των κλάδων, τότε πως δικαιολογείται το κοινό υπηρεσιακό (Β) για διοικητικούς, συντηρητές, γραφίστες και πολλούς άλλους ασυναφείς κλάδους.
Σε αυτό το πλαίσιο, που μοιάζει καταρχάς περιοριστικό, η Αυτόνομη Παρέμβαση έδωσε με σαφήνεια το στίγμα της. Η παρουσία της στο ΥΠΠΟ τα τελευταία 4 χρόνια έχει εξισωθεί εννοιολογικά με λέξεις όπως η διεκδικητικότητα, ο αγώνας, η συνέπεια και κυρίως η αλήθεια και το μέτρο. Αυτό εκτίμησαν οι συνάδελφοι και έτσι από τους 24 αιρετούς που αντιστοιχούν στα 6 υπηρεσιακά συμβούλια εξέλεξαν 7 από την Αυτόνομη Παρέμβαση και τα συνεργατικά σχήματα (Ριζοσπαστικό Μέτωπο). Συγκεκριμένα 1 αιρετός στο Β υπηρεσιακό μονίμων, 1 αιρετός στο Β υπηρεσιακό αορίστου, 2 αιρετοί στο Γ μονίμων, 1 αιρετός Δ αορίστου, 1 αιρετός στην ΓΓΑ μονίμων και 1 αιρετός στην ΓΓΑ αορίστου. Οι συνάδελφοι επαύξησαν την εμπιστοσύνη τους σε ποσοστό 40% τουλάχιστον στους υποψήφιους της Αυτόνομης Παρέμβασης γεγονός που αναδεικνύει την εμπιστοσύνη που αποπνέουν, την αξιοπιστία τους αλλά και την ευθύνη που αναλαμβάνουν περαιτέρω. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα συνεργατικά ψηφοδέλτια του Ριζοσπαστικού Μετώπου και οι υποψήφιοί του πρώτευσαν στις προτιμήσεις των συναδέλφων και στα δύο Β υπηρεσιακά μονίμων και αορίστου.
Παρακαταθήκη του εκλογικού αποτελέσματος για όλα τα ψηφοδέλτια και για όλους τους υποψήφιους:
Ο αγώνας για το οριστικό ξήλωμα των επαχθών διατάξεων που έχουν επιβληθεί στην χώρα είναι αδιάλειπτος και συνεχής. Η ανάγκη για την ουσιαστική παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος προς όφελος του πολιτισμού και του αθλητισμού άλλα και των εργαζομένων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Δεν αρκεί μόνο να χαιρετίζει κανείς θετικές αποφάσεις και νομικές διατάξεις. Στο ΥΠ.ΠΟ.Α. χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια με όραμα, με στρατηγική, με στόχους για την αποκατάσταση αδικιών, για την λειτουργία του ΥΠ.ΠΟ.Α. προς όφελος της κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση η Αυτόνομη Παρέμβαση και τα συνεργατικά σχήματα (Ριζοσπαστικό Μέτωπο) θα συνεχίσουν τον καθημερινό αγώνα μαζί με τους συναδέλφους μόνιμους και αορίστου, χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς, χωρίς θριαμβολογίες, χωρίς καπηλείες, με μόνο γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και τη πάγια θέση μας, ότι ο πολιτισμός αποτελεί δημόσιο αναπαλλοτρίωτο κοινωνικό αγαθό.
Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους για την συμμετοχή τους στις εκλογές. Ευχαριστούμε όλους εκείνους που έδειξαν εμπιστοσύνη στους υποψηφίους και τίμησαν τα ψηφοδέλτια μας με την εμπιστοσύνη τους.