Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Α.Ρ.ΚΙ: Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση



Την καταστροφική περίοδο της υπουργικής του θητείας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, φρόντισε να μας υπενθυμίσει ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ επιτέθηκε για άλλη μια φορά εναντίων του Δημοσίου Τομέα και των εργαζόμενων σε αυτό. Συγκεκριμένα:
Πρότεινε την μείωση των ήδη μειωμένων δαπανών για το Δημόσιο, την αναστολή των προγραμματισμένων προσλήψεων, όπως και την αναστολή των πενιχρών αυξήσεων στους Δημοσίους Υπαλλήλους, το κλείσιμο δομών και νέες απολύσεις, ακόμη και την επαναφορά της αλήστου μνήμης  «αξιολόγησης» των ποσοστώσεων, που κατήργησε ο ανυποχώρητος αγώνας των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Υποστήριξε για άλλη μια φορά την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις χωρίς ίχνος μεταμέλειας για την  πολύμηνη περιπέτεια στην οποία έβαλε χιλιάδες εργαζόμενους, διαλύοντας ταυτόχρονα τον θεσμό  της τεχνικής εκπαίδευσης, τη διοικητική υποστήριξη των πανεπιστημίων και των ασφαλιστικών ταμείων, των δημοτικών υπηρεσιών και της καθαριότητας. Επέμεινε στην προώθηση του «επιτελικού κράτος» με το δημόσιο ως απλό διεκπεραιωτή των εργολαβικών συμφερόντων, αλλά και στον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό πειθαρχικό κώδικα. Επανάφερε την αντιπαράθεση ανάμεσα σε εργαζόμενους στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, επιχειρώντας να αναβιώσει της συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού με τις οποίες πορεύτηκε κατά την διάρκεια της υπουργική τους θητείας.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι χρόνων κατά τα οποία εφαρμόζονται οι περιοριστικές πολιτικές των Μνημονίων, το προσωπικό στον Δημόσιο Τομέα μειώθηκε κατά 30%, με ταυτόχρονη δραστική περικοπή των δαπανών και δραματικές επιπτώσεις  στην Δημόσια Υγεία και Εκπαίδευση, την Κοινωνική Πολιτική αλλά και στην λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Παράλληλα ο μισθός των εργαζομένων στο Δημόσιο είχε μεσοσταθμική μείωση 38% οδηγώντας σε βίαιη φτωχοποίηση χιλιάδες εργαζόμενους.
Είναι πλέον φανερό πως οι πολιτικές λιτότητας είναι αδιέξοδες και καταστροφικές για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Απαιτείται άμεση αύξηση των δαπανών και νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να αναστραφεί η καθοδική πορεία. Διεκδικούμε μια διαφορετική αντίληψη,  στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών συρρίκνωσης και απαξίωσης, όπου ο Δημόσιος Τομέας θα παρεμβαίνει αποφασιστικά στην οικονομία και την κοινωνία. Παρέχοντας υψηλού επιπέδου Δημόσια Εκπαίδευση και παροχές Υγείας, προστασίας και ανάδειξης  του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα υπηρετούν με συνέπεια το κοινό συμφέρον. Με μια και μόνιμη εργασιακή σχέση, δημοκρατική λειτουργία και αξιοπρεπείς μισθούς.