Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση ΕΜΔΥΔΑΣ για την Αξιολόγηση – κινητικότητα Δημοσίων Υπαλλήλων



Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Τηλ.: 2103253059 (εσ. 4202), Fax: 2103232547, Κιν: 6944905164
                                                                             Αθήνα, 13-10-2015, Αρ. πρωτ. 13                                       
                                                                                                    Προς :  Κάθε ενδιαφερόμενο

ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση – κινητικότητα Δημοσίων Υπαλλήλων    

Με αφορμή τα νομοσχέδια που έπονται για αξιολόγηση - κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων και διαβάζοντας την συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμοδίου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, κ. Χριστοφόρου Βερναρδάκη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (9.10.2015), θα θέλαμε να παρέμβουμε (στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας) και να θέσουμε στη διάθεση του εισηγητή, σκέψεις και ιδέες για μια Δημόσια Διοίκηση πιο λειτουργική, πιο ευέλικτη, πιο προσιτή στον πολίτη, με λιγότερες  γραφειοκρατικές διαδικασίες.
     
Α) ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

(κείμενα από την συνέντευξη) :
-«Φανταστείτε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, ένα ψηφιακό χάρτη, όπου συνδέονται ηλεκτρονικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και μέσω αυτού , υπάρχει καθημερινή και αυτόματη ενημέρωση για τις τυχόν ανάγκες κάποιου φορέα, με τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, που διαθέτουν τα προσόντα, να μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης».
-«Υποχρεωτικές μετατάξεις δεν θα έχουμε. Εκεί που πράγματι δεν καλύπτονται από την εσωτερική κινητικότητα, θα πρέπει να προγραμματίσεις προσλήψεις, κάνοντας προκηρύξεις θέσεων και προσδιορίζοντας ακριβώς και την ειδικότητα και το πλάνο και το μέρος που θα δουλέψει, αυτός είναι ένας βασικός εξ ορθολογισμός».
Πράγματι στο θέμα της κινητικότητας με βάση τις παραπάνω δηλώσεις συμφωνούμε, γιατί απλά εκφράζουν απόλυτα κάθε υγιή συνδικαλιστική διεκδίκηση.  


Β) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

(Κείμενα από την συνέντευξη):
-«Κατ΄αρχάς δεν θα συνδεθεί η αξιολόγηση με απολύσεις, ούτε διαθεσιμότητες. Ούτε θα είναι μια ατομοκεντρική αξιολόγηση. Θα είναι μια αξιολόγηση δομών, προσφερόμενου έργου, μέσα στις οποίες και οι ατομικές αξιολογήσεις θα συμβάλουν, στο μέτρο που τους αναλογούν, στη γενική αξιολόγηση του έργου της δομής. Η αξιολόγηση δεν θα είναι ούτε τιμωρητική ούτε εποπτική».
Η γενική ιδέα αξιολόγησης δομών, εάν γίνεται στη βάση της διόρθωσης τυχόν αστοχιών είτε του συστήματος της λειτουργίας της δομής, είτε ως προς τον τρόπο διοίκησης αυτής, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, μας βρίσκει σύμφωνους.

- «…… είναι μια αξιολόγηση που γίνεται από τα πάνω προς τα κάτω και από τα κάτω προς τα πάνω. Δηλαδή, δεν αξιολογεί μόνο ο Προϊστάμενος τους υφισταμένους, αλλά και οι υφιστάμενοι τον Προϊστάμενο. Θα υπάρχει επίσης αξιολόγηση των πολιτών, η οποία προσπαθεί να δώσει έναν χαρακτήρα συμμετοχικό στην όλη διαδικασία. Ο κάθε φορέας περιγράφει τα μέσα που διαθέτει, τις δυνατότητες που έχει και μέσα σε αυτές εντάσσει και το στοχοδιάγραμμά του και τις συνθήκες που εργάζεται. Όλα τα παραπάνω θα αποτελούν κομμάτια της αξιολόγησης».
Το βασικό χαρακτηριστικό του μοντέλου αυτού είναι η διεξαγωγή της αξιολόγησης όχι μόνο από τους Προϊσταμένους, αλλά και τους υφισταμένους και εν προκειμένω και με την συμμετοχή της κοινωνίας. Δηλαδή, να δημιουργηθούν δημόσιοι υπάλληλοι με καλές δημόσιες σχέσεις και «βουλευτικές» ικανότητες, που θα τους προσφέρουν μεγαλύτερο κοινό αποδοχής.
Σαν συμπέρασμα μπορεί να εκληφθεί ότι ένας υπάλληλος, για να αξιολογηθεί άριστα, θα πρέπει να έχει κάνει «ιδιαίτερα μαθήματα» δημοσίων σχέσεων, να έχει ως προϊστάμενος όσο το δυνατόν πιο «ευχαριστημένους» τους υφισταμένους του, και ως υφιστάμενος, το αυτό με τους προϊσταμένους του.

- «……θα αξιολογούνται με κίνητρα τα προσόντα τους και τις δεξιότητές τους, καθώς και την συνεχή επιμόρφωση και βελτίωση, που θα δημιουργείται μέσα στις συνθήκες εργασίας τους».
Ο εισηγητής ας λάβει υπόψη του ότι η συνεχής επιμόρφωση και βελτίωση θα πρέπει να γίνεται για όλους τους υπαλλήλους κάτω από τις ίδιες συνθήκες, και όχι όπως γίνεται κατά κόρον μέχρι και σήμερα, που κάποιοι υπάλληλοι, ασχέτως της θέσης τους, εκμεταλλευόμενοι την ανοχή (συνενοχή;) Προϊσταμένων, Υπηρεσιακών Συμβουλίων και την ασάφεια των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, «εγκαταλείπουν» τις θέσεις εργασίας τους για τις οποίες πληρώνονται και επιδίδονται σε ένα «κυνήγι» πτυχίων και διακρίσεων, τα οποία θα τους φέρουν σε πλεονεκτική θέση απέναντι σε συναδέλφους τους που είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν το εργασιακό κενό που δημιουργείται.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο κάθε υπάλληλος έχει δικαίωμα στην επιμόρφωση – όμως, έξω από το εργασιακό του ωράριο και όχι με «άδειες» (μηνών ή χρόνων) που, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι και με αποδοχές.



Μια κυβέρνηση με την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει πριν από κάθε σχέδιο ή προσχέδιο νόμου, να λαμβάνει υπόψη της και τις συλλογικές απόψεις επί του θέματος, ως αφετηρία και γνώμονα των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν.


       Ο πρόεδρος                                                                                                   Η γραμματέας
    Τσάβαλος Σταύρος                                                                                   Μανουσιάδου Βασιλική

Αρχιτέκτονας Μηχανικός                                                                               Πολιτικός Μηχανικός

2 σχόλια:

  1. Απαράδεκτη ανακοίνωση από κάθε άποψη.
    Οι "προτάσεις" του "Τμήματος" είναι τα καλύτερα επιχειρήματα υπέρ της αξιολόγησης τύπου "Μητσοτάκη". Οι απόψεις του "Τμήματος" δείχνουν άγνοια και ένδεια. Όμως αποκαλύπτουν πως μπορεί να γράφει και να εκφράζεται ο κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδεύεται, αλλά ας ρωτήσουν και το ΠΑΣΟΚ να μάθουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να δούμε αν θα βγάλει ανακοινωση και για το δημοσίευμα του Εθνους της Κυριακής για το νέο μισθολόγιο των Δ.Υ. που θα ισχύσει απο το 2016. Εκει να δειτε κλάμα.
    Οι μισθοί και θα μειωθούν και θα παγώσουν από μερικά χρόνια (δεκαετίες) έως για πάντα.
    Ενας ΔΕ με 25 χρόνια θα χάσει από βασικό μισθό του σχεδόν 250-300 € και θα μείνει "παγωμένος" γύρω στο "χιλιάρικο" μέχρι να πάρει σύνταξη! Ενας ΠΕ με τα ίδια χρόνια, θα χάσει καμιά 400€ και επίσης θα "παγώσει" μέχρι τη σύνταξη. Στο ενδιάμεσο θα οργιάζει η προπαγάνδα οτι μειώσαν το μισθό των ΔΕ για να αυξήσουν των ΠΕ και αλλα τέτοια.

    Μεγάλη επιτυχία το νέο μισθολόγιο! "Πρώτη φορά αριστερά" να σου πετύχει. Κι ειναι και κάποιοι που σφυριζουν κλέφτικα και μας περνάνε και για χαζους... Κάτι σαν τους νέους φόρους και τα "ισοδύναμα" μεταξύ φροντιστηρίων και βοδινού (δεν ντρεπόσαστε;)

    Θυμιζετε το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ (που άλλωστε έχετε μαζέψει εκει μέσα) κι εκείνη τη μεγαλειώδη φράση του Γιάννου Παπαντωνίου "για το σοσιαλισμό παλεύουμε ολοι, σύντροφοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή