Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

"Συνταγματικές" οι απολύσεις

Μια μέρα μετά  μετά την κοινοποίηση επτά (7) αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, με τις οποίες απορρίπτονται οι αγωγές 99 συμβασιούχουν οι οποίοι και απολύονται διατυπώσαμε την άποψη ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να μας προβληματίσει όλους και ειδικά όσους πιστεύουν ότι η μνημονιακή πολιτική μπορεί να ανατραπεί στα δικαστήρια.

Σήμερα, μια νέα απόφαση, αυτή τη φορά της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις των Πανεπιστημίων της χώρας και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ζητούσαν να ανασταλεί η, από 23.9.2013, υπουργική απόφαση με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

(Για να γίνει κατανοητό σε όλους μας, η "αίτηση αναστολής" της Υπουργικής Απόφασης είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που γνωρίζουμε από τα καθ΄ ημάς ως "προσωρινή διαταγή", μέχρι την κανονική εκδίκαση της υποθέσεως). 

Ενδιαφέρον και χρήσιμο για πολιτικά και συνδικαλιστικά συμπεράσματα είναι οι σκέψεις, το αιτιολογικό που συνοδεύει την απόφαση σύμφωνα με το οποίο "η κατάργηση των 1.349 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων συνάπτεται με τις μνημονιάκες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και με τις συμβάσεις χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, καθώς και με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο".

Μεταφράζοντας σε απλά ελληνικά η Ολομέλεια του ΣτΕ είπε ότι οι διαθεσιμότητες (δηλ. οι απολύσεις) είναι συνταγματικές γιατί το λέει το Μνημόνιο(!).

Στην ίδια απόφαση το ΣτΕ έκρινε ότι "... η κατάργηση των 1.349 οργανικών θέσεων δεν προκαλεί «αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων», που να δικαιολογεί την αναστολή της εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης...". Μπορούμε όλοι να μαντέψουμε ότι στη θέση της λέξης "πανεπιστήμιο" εύκολα μπορεί να μπει η λέξη "Υπουργείο".

Συνήθως η κρίση επί της όποιας αιτήσεως αναστολής αποτελεί δείκτη για την κατεύθυνση που θα έχει και η τελική απόφαση, ενώ η συζήτηση του θέματος της αίτησης αναστολής στην Ολομέλεια (Εισηγητής είχε οριστεί ο Νικόλαος Μαρκουλάκης, Πρόεδρος του ΣτΕ είναι ο Σωτ. Ρίζος) προσδίδει στην απόφαση αυξημένο κύρος (σε σύγκριση με το ενδεχόμενο να είχε συζητηθεί σε ένα Τμήμα του ΣτΕ). 

4 σχόλια:

  1. Ολομέλεια του ΣτΕ ή Απόφαση της Επιτροπής Αναστολών όπως έγινε και στην περίπτωση της ΕΡΤ 20-6-2013 (Πρόεδρος Κ. Μενουδάκος); Δεν αλλάζει κάτι αλλά για να είστε και τυπικά σωστοί...

    Έχει εκδοθεί (έχετε το πλήρες κείμενο);

    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη θέση σας για το θέμα των ποικίλων προσφυγών με αφορμή τις διαθεσιμότητες κλπ. Ομολογώ ότι έχετε το θάρρος να παίρνετε μια θέση καθόλου δημοφιλή για τους εργαζόμενους, οι οποίοι για διάφορους λόγους θέλουν ή εξακολουθούν να ελπίζουν ότι εκεί που απέτυχαν οι συνδικαλιστικοί τους αγώνες μπορεί να επιτύχουν κάποιες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

    Η περίοδος των "φιλεργατικών αποφάσεων" έχει περάσει και ήδη αρχίζει να συγκροτείται ένα σύνολο αποφάσεων εξαιρετικά αρνητικών οι οποίες μελλοντικά θα χρειαστεί μεγάλος κόπος για να ανατραπούν.

    Τέλος εκτιμώ ότι αποφεύγεται την "αντιποίηση επαγγέλματος" η για την ακρίβεια το ρόλο του δικολάβου παραμένοντας καθαρά σε πολιτικές απόψεις κι εκτιμήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ax και βαχ... Δεν μας φτάνουν όλα ξαναμίλησε και ο βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος. Και τι ειπε;... οτι αν ειναι να συνεργαστεί προτιμά το ΠΑΣΟΚ (αφού φυσικά αλλάξει κλπ κλπ) και όχι τους ΑΝΕΛ (...) και ότι διαφωνεί με την Αριστερή Πλατφόρμα (Π. Λαφαζάνης). Δείτε το σχετικό βίντεο στο
    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=251500&catid=9
    Τι να πει κανένας... Εμένα πάντως μου θυμίζει κάτι σε Ψαριανό που έσπευσε να πει ότι η Μπακογιάννη καλά τα λέει (περί επιστροφής ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση).

    Γι' αυτούς παλεύουμε; Ελπίζω οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το δικαιο είναι ταξικό...
    η δικαιοσύνη ως μηχανισμός είναι άρρηκτα δεμένη και υπηρέτης των κυρίαρχων τάξεων... ας μην ξεχνάμε την αλφαβητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρήκα ένα παλιο άρθρο της ΚΟΜΕΠ (2/2007) με θέμα ο Ταξικός Χαρακτήρας του Δικαίου (komep.gr). Για όσους θέλουν να το διαβάσουν και ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορετικές θεωρήσεις που μπορεί να υπάρχουν σε άλλα αριστερά κομματα ειναι ενα καλό άρθρο. Φαντάζομαι οτι οσοι νιώθουν έκπληξη ή απογοήτευση ή απορία ή θυμό για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την "ανεξάρτητη δικαιοσύνη", το άρθρο ειναι μια καλη αφετηρία γνώσης και προβληματισμού.
      Η θέση σας ειναι σωστη στο θέμα αυτό και την ίδια θεση εχει και η ΔΑΣ στο ΥΠΠΟ (για το θέμα των προσφυγών κλπ).

      Διαγραφή