Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Συμβαίνουν και εις Παρισίους....

Σε διήμερη απεργία βρίσκονται οι 300 εργαζόμενοι στον Πύργου του Αϊφελ, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και διεκδικώντας αυξήσεις στους  μισθούς τους. Το συνδικάτο τους, CGT, καταγγέλει τη διαχειρίστρια εταιρεία για μεγάλες καθυστερήσεις στις εργασίες συντήρησης του μνημείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντήρηση του δυτικού ανεκλυστήρα (ένας από τους πέντε που διαθέτει το μνημείο) ξεκίνησε το 2008 και προβλεπόταν να διαρκέσει 18 μήνες. Ωστόσο έως και σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο.

Όπως είναι φυσικό, χιλιάδες επισκέπτες (περίπου 25.000-30.000 επισκέπτες / ημέρα) δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν τον Πύργο που αποτελεί σημείο αναφοράς για το Παρίσι κάτι σαν τη δική μας Ακρόπολη.

Και σαν να μην έφτανε αυτό... οι Ιταλοί συνάδελφοί μας απεργούν κι αυτοί!  Το συνδικάτο τους (FLP) έχει ήδη πραγματοποιησει δύο απεργιακές κινητοποιήσεις  την περασμένη βδομάδα και έχει ανακοινώσει και τρίτη απεργιακή κινητοποίηση για την Παρασκευή 28/6. 

Η απεργία των εργαζομένων στο Κολοσσαίο και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους (Palazzo Massimo, Λουτρά του Διοκλητιανού και του Καρακάλλα) έγινε για την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους (από τον Ιανουάριο!). Σημειώνουμε ότι το Κολοσσαίο δεχεται περίπου 7.000 επισκέπτες / ημέρα.

Εκτός όμως από τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν συνέλευση μέσα στο Κολοσσαίο, με ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για το θέμα των συμβάσεων εργασίας του φυλακτικού προσωπικού και ειδικά το θέμα της βάρδιας τα Σαββατοκύριακα, καταγγέλουν τις ελλείψεις προσωπικού που θέτουν σε κίνδυνο την προστασία των Μουσείων και τις προσλήψεις δήθεν "εθελοντών" και "ασκουμένων" για να καλυφθούν τα κενά στη λειτουργία.

Επίσης, καταγγέλουν ότι το πάγωμα των προσλήψεων, λόγω του προγράμματος λιτότητας, σε συνδυασμό με τις αποχωρήσεις έμπειρου και υψηλής ειδίκευσης προσωπικού, λόγω συνταξιοδότησης,  θα οδηγήσει στην απώλεια της εμπειρίας και των δεξιοτήτων. Σημειώνουμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι 54-55 έτη (!)

Όσο κι αν ψάξαμε στα διεθνή δίκτυα και στις εφημερίδες, δεν βρήκαμε κανένα λίβελο για δήθεν "ανεύθυνους", "αντικοινωνικούς" εργαζόμενους που με την απεργία τους "αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της Γαλλίας (ή της Ιταλίας)", δεν διάβασαμε καμια καταγγελία για "συντεχνίες" και άλλα τέτοια που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα κάθε φορά που οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ απεργούν. Ούτε βρήκαμε φωτογραφίες με ΜΑΤ στον Πύργο του Αίφελ ή στις εισόδους του Κολοσσαίου (χάθηκε ο κόσμος να ρωτήσουν τον... Δένδια;)...

Αν κάτι μπορεί να βγεί ως συμπέρασμα από όλα αυτά δεν είναι μόνο η διαφορετική αντιμετώπιση σε επίπεδο ΜΜΕ, αλλά και η κοινότητα των προβλημάτων των εργαζομένων. Όσα συμβαίνουν στην Ιταλία και στη Γαλλία δεν απέχουν καθόλου από την κατάσταση στο ΥΠΠΟ. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η "εμπορευματοποίηση" του πολιτισμού αποτελούν βασικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. που θεωρεί την πολιτιστική κληρονομιά ως προνομιακό πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Κι ένα υστερόγραφο: Οι καθηγητές της Πορτογαλίας απήργησαν πριν από δέκα μέρες πάνω στις εξετάσεις (και δεν επιστρατεύτηκαν...)




1 σχόλιο: