Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ




Η απόφαση της Συγκυβέρνησης να χρησιμοποιήσει εργαζόμενους άλλων κλάδων και ειδικοτήτων στη φύλαξη Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων κατά τη θερινή – τουριστική περίοδο αποτελεί μνημείο υποκρισίας, αυταρχισμού και ανευθυνότητας. 


Η λειτουργία των Μουσείων και των Χώρων με διευρυμένο ωράριο το καλοκαίρι (τουριστική περίοδος) δεν είναι έκτακτη ανάγκη ή απρόβλεπτο γεγονός. Δεν είναι ούτε απλά μια ακόμη εκδοχή της έλλειψης σχεδιασμού από την πλευρά της Διοίκησης και της Πολιτικής Ηγεσίας.  Αποτελεί το αποτέλεσμα της πολιτικής των Μνημονίων που η Συγκυβέρνηση συνομολόγησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ: πάγωμα προσλήψεων μονίμου προσωπικού, εξώθηση εργαζομένων σε συνταξιοδότηση υπό την απειλή δυσμενέστερων όρων συνταξιοδότησης, συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα και διάλυση των Υπηρεσιών του.


Στο ΥΠΠΟ, που το μεταχειρίζονται ως συμπλήρωμα στις διάφορες συνενώσεις Υπουργείων (Τουρισμού, Παιδείας), για να καταλήξει στο τέλος μια «απλή» Γενική Γραμματεία,  με τις Διοικητικές - Οικονομικές και άλλες Υπηρεσίες να βρίσκονται στον «αέρα» με βάση το Νέο Οργανισμό, με τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών να συρρικνώνονται, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση σε κανέναν η εξέλιξη αυτή. Η απόφαση να καλυφθούν θέσεις αρχαιοφυλάκων με υπαλλήλους άλλων κλάδων και ειδικοτήτων είναι ο ορισμός των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της «εσωτερικής» κινητικότητας αλλά και μια δοκιμή εν όψει του Νέου Οργανισμού, των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας κλπ.


Προσπαθούν να «μπαλώσουν» όπως όπως τα κενά στη στελέχωση των Υπηρεσιών Φύλαξης, αδιαφορώντας για τους κινδύνους και τα προβλήματα που έχει αυτή η απόφαση. Με προσωπικό που δεν γνωρίζει τους χώρους και τα Μουσεία, τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα προβλήματα κάθε χώρου, χωρίς προηγούμενη εμπειρία, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα σε κάθε εργαζόμενο: η περίοδος που υπήρχε σταθερή εργασία με σαφείς αρμοδιότητες και καθήκοντα τελείωσε. Στην εποχή της Τρόϊκα, των Μνημονίων και της εκποίησης – διάλυσης του Δημόσιου Τομέα θέλουν να κάνουν λάστιχο τους εργαζόμενους. Η κινητικότητα των υπαλλήλων είναι εδώ: Υπάλληλοι χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμιά διασφάλιση  θα μετακινούνται εδώ κι εκεί ανάλογα τα «κέφια» και  τις «εμπνεύσεις» της πολιτικής ηγεσίας. Πίσω από αυτές τις πρακτικές και τις εντολές – τελεσίγραφα επικρέμεται η συγκαλυμμένη απειλή της απόλυσης αλλά και το μεγάλο σχέδιο: να προετοιμάσουν το έδαφος για παραδώσουν τη φύλαξη των Αρχαιολογικών Χώρων και των Μουσείων στους ιδιώτες (με αρχή & όχημα τις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ).


Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο συγκεκριμένους κλάδους. Αν σήμερα γίνεται με αφορμή το ζήτημα της φύλαξης και του διευρυμένου ωραρίου, αύριο θα αποτελεί το προηγούμενο για τις μετακινήσεις προσωπικού κάθε κλάδου και ειδικότητας και για κάθε λόγο.


Είναι όμως η στιγμή για να βγάλουμε και συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθούν συγκεκριμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις στο ΥΠΠΟ. Μιας πολιτικής «εργασιακής ειρήνης» και «συνεργασίας»,  καθησυχασμού των εργαζομένων, μια καρικατούρα της αντίληψης της συνδιοίκησης με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, γαρνιρισμένη με «καλό κλίμα», «κατανόηση» και «υποσχέσεις».

Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει αποφασιστικά και αταλάντευτα να παλέψουμε όλοι για να ανατραπεί – ανακληθεί. Να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλους τους κλάδους και ειδικότητες κόντρα στις μνημονιακές δεσμεύσεις της Συγκυβέρνησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ
(6/6, 6:30 μμ)

Δημοσιεύουμε την παρακάτω φωτογραφια (έχοντας διαγράψει τα στοιχεια που θα πρόδιδαν την πηγή μας και έχοντας τονίσει με κοκκινη υπογράμμιση τα σημεια ενδιαφέροντος) προκειμένου να μην υπάρχει καμια αμφιβολία ή αμφισβήτηση για το τι ακριβώς πάει να γίνει... 

 Είναι φανερό ότι η επίκληση του άρθρου 30 του Ν. 3528/2007 είναι προσχηματική. Για να μην υπάρχει καμια αμφιβολία παραθέτουμε το άρθρο ως έχει:



Αρθρο 30

Καθήκοντα υπαλλήλου
1. Ο υπάλληλος εκτελεί τα καθήκοντα του κλάδου ή της ειδικότητας του.

2. Σε περιπτώσεις επιτακτικής υπηρεσιακής ανάγκης που δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλον τρόπο, επιτρέπεται να ανατίθενται στον υπάλληλο καθήκοντα άλλου κλάδου ή ειδικότητας. Σε όμοιες περιπτώσεις επιτρέπεται να ανατίθενται στονυπάλληλο εργασίες συναφείς με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα του ή για τις οποίες έχει την απαιτούμενη εμπειρία ή ειδίκευση.

3. Η κατά την προηγούμενη παράγραφο ανάθεση επιτρέπεται για χρονικόδιάστημα έως δύο (2) μηνών με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου προϊσταμένου.Παράταση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος έως έξι (6) μήνες ακόμη επιτρέπεταιμετά από αιτιολογημένη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Η Διοίκηση "πατά" στο "επιτακτική υπηρεσιακή ανάγκη", έκφραση εξαιρετικά αόριστη που επιδέχεται κάθε πιθανή (υποκειμενική) ερμηνεία. (ποιος εκτιμά τι είναι και σε τι συνίσταται η "επιτακτική υπηρεσιακή ανάγκη"; πως αποφασίζει πως θα την "καλύψει" κ.λπ.) Στην προκειμένη περίπτωση, όπως αναφέραμε, δεν έχουμε κάποιο έκτακτο ή μη δυνάμενο να προβλεφθεί γεγονός. Αντίθετα, είναι σε γνώση της Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας τα μεγάλα κενά στη στελέχωση των Υπηρεσιών (σε αρχαιοφύλακες και όχι μόνο...). 

Παράλληλα, τα δημοσιεύματα (ΔΟΛ) φέρουν τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Τζαβάρα να δηλώνει ότι  λύθηκε το θέμα με το ωράριο των Μουσείων καθώς και ότι θα επιλυθούν τα συνδικαλιστικά αιτήματα που προκύπτουν από τις μετακινήσεις υπαλλήλων (δηλαδή;)
Σύμφωνα με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες (ΕΘΝΟΣ), αναμένεται εντός της εβδομάδος (!) να υπογραφεί Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει το ωράριο σε συνάρτηση της "επισκεψιμότητας" του χώρου ή του Μουσείου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθούν δυο κατηγορίες Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων. 
Στην 1η κατηγορία (μεγάλος αριθμός επισκεπτών) το ωράριο θα είναι 8:00 π.μ. με 8:00 μ.μ
Στη 2η κατηγορία (μικρός αριθμός επισκεπτών) το ωράριο θα είναι 8:00 π.μ. με 5:00 μ.μ.
Παράλληλα, φαίνεται να έχει διευθετηθεί η περίπτωση ομαδικών επισκέψεων από τουρίστες κρουαζιερόπλοιων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, μετά τη λήξη του νόμιμου ωραρίου. (προφανώς το ωράριο θα (από)"ρυθμίζεται" από τους ιδιώτες: ταξιδιωτικά γραφεία, πράκτορες και εφοπλιστές που οργανώνουν κρουαζιέρες).
Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν την αναβάθμιση της εμπλοκής του κεφαλαίου στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.  Θυμίζουμε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει συσταθεί Επιτροπή για την «επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν στην εξυπηρέτηση οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους». Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στην επιτροπή, πλέον των υπηρεσιακών παραγόντων, συμμετέχει ο  Πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ (Συνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων) κ. Γ. Τελώνης και εκπρόσωποι (πόσοι και ποιοι;) των επιχειρήσεων διοργάνωσης κρουαζιέρας (!). Για το θέμα αυτό η ΠΕΥΦΑ (και σωστά) είχε εκδόσει μια καυστική & ειρωνική ανακοίνωση (2/5/2013) στην οποία αναφέρει:


«μετά την ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού και την αλλαγή του "ιδιοκτησιακού καθεστώτος" των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, οι αρχαιοφύλακες καλούν τους νέους "ιδιοκτήτες" (πρόεδρο του ΗΑΤΤΑ κ. Τελώνη, τους εκπροσώπους κρουαζιερόπλοιων, τους εκπροσώπους των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κτλ.), σε άμεση συνάντηση για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Χαιρετίζουμε την εθνική προσπάθεια του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και βέβαια την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εν ευθέτω χρόνω θα απαντήσουμε πιο λεπτομερώς».
Το "ἐν εὐθέτῳ χρόνῳ" φαίνεται να παρήλθε χωρίς κάποιο αποτέλεσμα και εν αναμονή (και σιωπηλή αποδοχή;) των προσλήψεων μέσω ΜΚΟ και ΑΣΕΠ (το ΑΣΕΠ ανεφέρεται προφανώς για να προσδώσει μια αίσθηση επισημότητας και νομιμοποίησης στ' αυτιά όσων ακούνε... και δεν πιστεύουν).

Εν όψει εξελίξεων;
Με σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΕΥΦΑ καταγγέλει την απόφαση αυτή ως "μερική επιστράτευση", καλεί "όλους τους αρχαιοφύλακες να εργαστούν με αυταπάρνηση, να καλύψουν όλα τα κενά ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα ασφαλείας και εξυπηρέτησης των επισκεπτών" (η υπογράμμιση δική μας) και συγκαλεί "...Γενικό Συμβούλιο, για την Παρασκευή 07/06/2013 και ώρα 11:30 για να αντιμετωπίσει πέραν της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα  και άλλα θέματα όπως: 1. υπερωριακή απασχόληση πέραν του ωραρίου, (κρουαζιέρες, εκδηλώσεις κτλ)  2. επικίνδυνη και ανθυγιεινή αμοιβή για τους αρχαιοφύλακες 3. αναγνώριση 6ης μέρας εργασίας ως συντάξιμης, κτλ."

Μένει να δούμε αν και οι αποφάσεις θα είναι αντίστοιχες της "μερικής επιστράτευσης", όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι! 

Επίλογος (...)
Έχουμε πολλές φορές πεί ότι κάθε χαραμάδα που ανοίγει ή επιτρέπουμε ή ανεχόμαστε να ανοίξει σε ζητήματα που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις, χρησιμοποιείται από τη συγκυβέρνηση για να προωθήσει και να επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Η παρατήρηση αυτή σχετίζεται με το θέμα του ανοίγματος των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ειδικά σε περιπτώσεις (επισήμων) αργιών (π.χ. Πρωτοχρονιά, Πρωτομαγιά κ.λπ.) αλλά και πέραν του επίσημου ωραρίου. Τα φαινόμενα αυτά, δεν είναι λίγα, ούτε μεμονωμένα. 

Μάλιστα μέχρι σήμερα, άτυπα, σε πολλές περιπτώσεις, οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν και επιτυγχάνουν να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος εκτός επισήμου ωραρίου και καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα. Έτσι για κάποια € οι δημόσιοι υπάλληλοι μετατρέπονταν οικειοθελώς (;) (και με την ανοχή του συνδικάτου;) σε ιδιωτικούς υπαλλήλους... 
Τώρα βρισκόμαστε μπροστά και στη θεσμική αποκρυστάλλωση αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν έχουν διαψευστεί (Εφημερίδα των Συντακτών) υπάρχει έτοιμη σχετική τροπολογία, που πρόκειται να περάσει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία οι πράκτορες θα αναλαμβάνουν, επίσημα πλέον, τα ανταποδοτικά τέλη των εργαζομένων, από τους φύλακες έως τις καθαρίστριες. Αν αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση τότε τι είναι;



12 σχόλια:

  1. Μπραβο !
    Επιτέλους καποιος να τα πει οπως έχουν τα πραγματα. Είναι πρόβα για να δουν αντιδράσεις μπροστά στο Νέο Οργανισμό που θα φέρει μετακινησεις διαφορων ανθρώπων απο διαφορες ειδικοτητες οπου λάχει (κι οποιος θα χει μεσο θα βγει και απο πάνω). Το οτι τα Μουσεια και τους αρχαιολογικους χώρους τους πανε φουλ για να τους δωσουν στα σεκιουριτι χωριο που φαινεται κολαουζο δεν θελει.
    Βεβαια απο την αλλη για το Μουσειο Ακρόπολης φτιάξανε εναν οργανισμό να... με το συμπάθειο. Με τις υγειες ολων μας.
    Αν δεν σηκωθουμε απο τις καρεκλες μας θα μας παρουν μαρς.
    Γι' αυτο κοιτάχτε κι εσεις τι πατε να κανετε και στον Ενιαίο και κρατείστε αριστερή γραμμη . Αυτή φοβουνται οι διαφορες κυβερνησεις να εχουν συνδικατα που να μην ειναι του χεριου τους. Οχι τα ολοι μαζι και φιλοι ειμαστε και θα τα βρουμε. Καθαρές κουβέντες συνάδελφοι. Να δινετε το παράδειγμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tο θέμα της φυλαξης ειναι μεγαλο.
    Διοτι απο τη μια δεν πηραν φετος συμβασιουχους
    απο την αλλη προσπαθουν να τα μπαλώσουν χοντροκομμενα κι απο την αλλη εχουν ανοιξει και τις ΜΚΟ εδω κι εκει που θα προσφέρουν φτηνους <> για καθε χρήση. Σωστά λετε οτι παραεξω θα καραδοκουν τα διαφορα μαγαζια με σεκιουριτι να παρουν το μεριδιο τους. Προσλήψεις χρειάζονται γιατι φευγει και κοσμος με συνταξη και τα κενα μεγαλώνουν.
    Αν το δεχτουμε αυτο γιατι και καλα εχουμε τουρισμο τώρα και δεν το ήξερα αυτο πριν τωρα το μαθανε τι λεμε αυριο θα πουνε το ιδιο για οποια δουλεια νομιζουν αυτοι. Που θα παει αυτο; Θα μας κανουν να πηγαινουμε 2 μηνες δωθε 2 κειθε και 2 δεν ξερω γω που και να λεμε κι ευχαριστω; Απαράδεκτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενώ αν ειχαμε γραφειο Φυλαξης θα ηταν ολα οκ!
    Ε ρε γέλια. Νικησαμε αδέρφια στο νεο οργανισμο θα εχουμε και γραφειο φυλαξης. Αν εχουμε και φυλακες καλα θα ειναι. Αν δεν εχουμε ενταξει μωρέ θα βρουμε καμποσους απο δω κι εκει. Κι αν τους αρεσει! ΑΠΕΡΓΙΑ να παρθει πισω η αποφση αυτη και να παρει ΤΩΡΑ προσωπικό έστω με συμβαση. Και μην ακουσω οτι τσιμπησαμε σε τιποτα τυρακια για μπονους και εξτρα φραγκα και υπερωρίες και δεν ξερω γω τι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κινητικοτητα λεγεται
      Σεκιουριτι μυριζει
      Τα χειροτερα ερχονται αν δεν τους διωξουμε ολους τουτος που μας καθησαν στο σβερκο με τα μνημονια και τα σχετικα
      Ας βαλουμε μυαλο.

      Διαγραφή
  4. 400.000 € επιχορήγηση για το Μουσείο Μπενάκη (ΑΔΑ: ΒΕΧ7Γ-ΗΙΞ) βρέθηκαν. Λεφτά για προσλήψεις φυλακτικού προσωπικού δεν υπάρχουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα ξέρεις καλά. Το Μουσείο Μπενάκη επιχορηγείται σε ετήσια βάση με περίπου 1.100.000 € και μια δόση 275.000 € δοθηκε στα τέλη Μαίου (2013, ΒΕΧ4Γ-Η0Ν). Όλες οι επιχορηγήσεις έχουν εγκριθεί απο το Γενικο Λογιστήριο του Κράτους κλπ κλπ. Το θεμα ομως δεν ειναι αν έδωσαν καποια επιχορήγηση σε ενα (ιδιωτικό) Μουσείο, αλλά οτι οι περισσότερες Υπηρεσίες δεν έχουν να καλυψουν τα λειτουργικά έξοδα (αναλωσιμα, καυσιμα, οδοιπορικα, κλπ κλπ) και φυσικά δεν υπάρχει δραχμή ή μάλλον ευρώ για να προσλάβουν κοσμο που ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ.

      Διαγραφή
    2. Με 1.100.000 € μπορείς να προσλάβεις περίπου 40 φυλακες για 12 μήνες με μεικτές αποδοχές 2500 € το μήνα. Δεν είναι κι άσχημα (κι ο υπολογισμός είναι "πλουσιος" όχι μνημονιακός).
      Αν υπολογίσεις ότι έχουμε καλύψει και τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής από διάφορες Τράπεζες (95.000.000 €) αλλά και διάφορες άλλες επιχορηγήσεις εδώ κι εκεί, το χρήμα φτάνει να προσλάβουμε καμια 500αριά άτομα προσωπικό και με μισθούς "σουπερ". Ακουγεται λαϊκίστικο μήπως στα ευαίσθητα αυτιά ορισμένων; Με γειά τους με χαρά τους. Γιατί αν τους χαλά η αριθμητική υπάρχει και η ουσία. Πως η Κυβέρνηση βάζει προτεραιότητες. Κι απο τη μια ωράρια λάστιχο και μετακινήσεις και "τσαμπουκάς" κι απο την άλλη χαμογελα και γαλαντομίες. Με τα δικά μας τα λεφτά.

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικοί!
    Αυτή ειναι η κατάσταση οπως τη λετε!
    Ουσιαστικά η ΓΓΠ θα λειτουργεί για να εξυπηρετεί
    α) τους (εθνικούς) εργολάβους των "μεγάλων έργων",
    β) το τουριστικό κεφάλαιο (κρουαζιέρες, πούλμαν, ξενοδόχους κλπ κλπ),
    γ) τις πωλήσεις/εκποιήσεις μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και
    δ) για να φτιαχτούν τα "νέα τζάκια" των ΜΚΟ στον Πολιτισμό.
    Στο ενδιάμεσο θα επιχορηγεί "Μέγαρα" και ιδιωτικά Μουσεία και θα μεταφέρει το έργο των Υπηρεσιών σε "Προγραμματικές Συμβάσεις"

    Σ' αυτή τη Γραμματεία είμαστε πολλοί, φιλοι συνάδελφοι.
    Γι' αυτά που τη θέλουν να κάνει χρειάζεται λίγος και πειθαρχημένος κόσμος και μια μικρή στρατιά προθύμων ενδιάμεσεων "στελεχών". Οι υπόλοιποι σιγά σιγά, κομμάτι κομμάτι, κλαδος κλάδος θα βλέπουν την έξοδο (διαθεσιμότητες, κινητικότητες, μετατροπές Μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα κλπ κλπ).

    Συχνά επικαλούνται το παράδειγμα της Ευρώπης. Μπήκα στον πειρασμό να βρω λοιπόν το ωράριο ορισμένων φημισμένων Μουσείων των "κουτόφραγκων".

    Έχουμε και λέμε:

    Ωράριο Λουβρου:{http://www.louvre.fr/en/hours-admission)
    Δευτέρα - Πέμπτη - Σάββατο και Κυριακή: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
    Τετάρτη και Παρασκευή: 9 π.μ. - 9:45 μ.μ.
    Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΟ
    Οι αίθουσες κλείνουν 30' πριν το κλείσιμο του Μουσείου
    Σύνολο ωρών εργασίας / εβδομάδα 61 1/2


    Ωράριο Βρετανικού Μουσείου
    (http://www.britishmuseum.org/visiting/admission_and_opening_times.aspx)
    Ολες τις μέρες από 10 π.μ. έως 5:30 μ.μ.
    Σύνολο ωρών εργασίας / εβδομάδα 52 1/2
    (Σημείωση: Κάποιες συλλογές παραμένουν την Παρασκευή ανοικτές και αργότερα)

    Μουσείο Ρώμης (National Roman Museum)
    http://www.rome-museum.com/national_roman_museum.php
    Ανοίγει Τρίτη έως και Κυριακή (ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ)
    Από 09.00 π.μ. - 7.45 μ.μ.
    Δηλαδή 64 1/2 ωρες την εβδομάδα

    Εμείς στο "μεγάλο ωράριο" θα είμαστε ανοικτά 72 h / εβδομάδα (υποθέτωντας ότι μία μέρα είναι κλειστά)
    και στο "μικρό ωράριο" θα είμαστε ... μόνο 54 h / εβδομάδα

    Στην πραγματικότητα οι ώρες αυτές ειναι περισσότερες γιατί αναφερόμαστε σε ώρες κοινού κι όχι προσωπικού εργαζομένων (προσέλευση - ανάληψη εργασίας - έλεγχος χώρου - αποχώρηση)

    Βγάζετε κάποιο συμπέρασμα ή χρειάζεται κι αυτό "ανάλυση";

    Η Αυτόνομη Παρέμβαση το έβαλε σωστά. Αυτά που πανε να κανουν είναι η πρώτη προβα για την εσωτερική κινητικότητα με βάση τις νέες Υπηρεσίες του Οργανισμού και ως προς τη φύλαξη είναι η πρόβα για την παράδοσή της σε ιδιωτικές εταιρείες.

    Δυστυχώς το συνδικαλιστικό κίνημα στο τέως ΥΠΠΟ έχει ανεχθεί και συμφωνήσει σε πολλά κατά καιρούς κι έχει προετοιμάσει το δρόμο για να γίνουν αυτά και οσα αλλα ακόμη στο μέλλον.

    Θα αντιδράσουμε έστω και την ύστατη ώρα; Ή θα ξαναλάβουμε διαβεβαιώσεις και κατανόηση;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο εξωτερικό τα Μουσεία λειτουργούν πολύ διαφορετικά
      Επίσης με εξαιρεση την Ιταλία δεν έχουμε χώρες με ανοικτους αρχαιολογικούς χώρους στην Ευρώπη (Ίσως στην Τουρκία και στην Αίγυπτο). Ομως είναι βέβαιο ότι υπάρχει ωράριο που σεβεται τους πολίτες εργαζόμενους. Εξυπηρετεί τους επισκέπτες - τουρίστες αλλά δεν έχει και τη λογική της δουλικότητας (Τι ώρα θελει ο κυριος απο το κρουαζιερόπλοιο; 12 το βράδυ; Μάλιστα ανοιγουμε). Εδώ είμαστε όμως προτεκτοράτο.
      Για μια ακομη φορά η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ αναδεικνύει με πολιτικό τρόπο τα ζητήματα και μπράβο της. Έτσι πρέπει να βλέπουν τα θεματα αυτά και τα σωματεία μας. Σοβαρή ανάλυση, διάγνωση του σχεδίου του αντιπάλου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αποφασιστική στάση. Δυστυχώς η στάση της ΠΕΥΦΑ δεν ειναι η πιο πετυχημένη και έχει δώσει δικαιώματα. Οπως ειχαν πει πολλοί την περίοδο των απεργιών που η ΠΕΥΦΑ δεν συμμετείχε πιστεύουν οτι θα "γλιτώσουν" αλλά δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι είναι στην πρώτη σειρά της ιδιωτικοποίησης. Μακάρι το έγγραφο να γίνει μάθημα και να σταματήσει αυτή η κατάσταση.

      Διαγραφή
    2. Η αλήθεια ειναι αυτή! Δεν έχει κρατήσει μια σωστή στάση εδώ και χρόνια και σιγα σιγα αρχίζει να βλέπει τα προβλήματα στην αυλή της. Δεν φταίνε παντα οι συνδικαλιστές. Φταίμε κι εμεις ολοι (κλαδικά). Πρέπει να παραδεχτουμε ότι κι εμείς τα έχουμε κάνει σαλάτα στα εργασιακά.

      Διαγραφή
    3. Προφανώς συνάδελφε. Θυμίζω κάθε χρόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς το πατροπαράδοτο ζήτημα με τα επιδόματα. Βγαίνει απεργία, απεργία δεν γίνεται. Με κανα δυο μηνες καθυστέρηση πληρώνουν κι ολα ωραια και καλα. Στο μεταξύ εμείς ψάχνουμε να βρουμε άκρη για κανενα Σ/Κ μπας και παρουμε κανένα € και τη βγαλουμε τον επόμενο μήνα. Έτσι κοιτάμε το μήνα και όχι τα χρόνια και τις δεκαετίες. Κοντόφθαλμα! Τωρα ομως το ΥΠΠΟ δειχνει που θελει να το πάει. ΜΚΟ, κινητικοτητα από αλλους κλάδους και παει λέγοντας μεχρι τα σεκιουριτι. Και μην ακουω πολλα πολλά περί εξειδικευμένου προσωπικού. Αυτά τα λεμε μεταξύ μας. Αλλα τι εξειδικευση είχαν οι συνάδελφοι απο τα διαφορα μεσα μεταφοράς; Καμια. Τους εριξαν οπως οπως και κολύμπησαν από σταθμάρχης και οδηγός αρχαιοφύλακας. Και δεν άνοιξε μυτη

      Διαγραφή
    4. Ενταξει κι ετσι ειναι οπως τα λετε.
      Αλλά τώρα θα κανουμε κάτι;
      Θα δειξουμε οτι δεν παει αλλο;
      Εγω δεν το πολυβλέπω. Αν ήταν αλλιώς τα πράγματα μπορει.
      Αλλα ετσι που ειναι σιγα δεν θα γίνει τιποτα.
      Λιγο ετσι λιγο αλλιως η δουλεια θα γίνει και θα φτιαξει προηγουμενο. Την επομενη φορά θα μας φανει πιο χαλαρά το θεμα. Μιλά κανένας για τα ΜΚΟ; Θυμάται κανένας τους συμβασιουχους; Τι να λεμε τώρα. Οι παλιοι κοιτάμε να μετρήσουμε τα χρόνια να την κάνουμε και αδιαφορουμε. Οι νέοι δεν συζητώ είναι τα παιδια απο αλλη γενια δεν εχουν μαθει απο αγώνες σοβαρους.

      Διαγραφή