Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του Οργανισμού

Όπως είναι γνωστό, σήμερα (23/4) συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή τα σχέδια Οργανισμών 5 Υπουργείων μεταξύ των οποίων και του ΥΠΑΙΘΠΑ. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ειδικά για το ΥΠΑΙΘΠΑ (και τη Γεν. Γραμματεία Πολιτισμού). Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπήρχαν κάποιες αλλαγές (λ.χ. μείωση αριθμού Εφορειών στην Αττική και Θεσ/νικη). Δεν γνωρίζουμε, επίσης, αν το σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα θα είναι το τελικό ή θα έχουμε "διορθωτικές παρεμβάσεις" της τελευταίας στιγμής.

Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν διαφαίνεται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου. Δεν γνωρίζουμε αν οι νέοι Οργανισμοί θα προωθηθούν με τη μορφή Νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση ή με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος (Σημειώνουμε ότι ο εν ισχύ Οργανισμός του ΥΠΠΟ είχε τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος). 

Εξακολουθεί να παραμένει ασαφής η διαδικασία με την οποία θα περιγραφούν οι αρμοδιότητες των διαφόρων Υπηρεσιών και η στελέχωσή τους σε προσωπικό (αριθμό και κατηγορίες κλάδων). Είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρύβει πολλές (δυσάρεστες) εκπλήξεις. Επίσης είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι διατυπώσεις που θα χρησιμοποιηθούν (λ.χ. είναι διαφορετικό να μιλάμε για "συγχώνευση" Υπηρεσιών και διαφορετικό να μιλάμε για "κατάργηση").

Όπως γνωρίζετε παρακολουθούμε στενά το θέμα του Οργανισμού και για κάθε νέα πληροφορία θα ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες. Από δημοσιογραφικές πληροφορίες (newpost.gr) πληροφορούμαστε ότι:
"... στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού υπάρχει μείωση οργανικών μονάδων κατά 47%. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού μεταστεγάζεται σε κεντρικό κτίριο, από έντεκα (11) που διατηρεί σήμερα. Απλοποιούνται και παρακολουθούνται, μέσω διαδικτύου, οι διαδικασίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων, η χορήγηση αντιγράφων των πρακτικών και γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (K.A.Σ.), του Συμβουλίου Μουσείων (Σ.Μ.) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.)"

Οσα αναφέρονται στο παραπάνω απόσπασμα δημιουργούν εύλογες απορίες. (1) Σε ποιο κτίριο θα μεταστεγαστεί η ΓΓΠ; (2) Σχετίζεται αυτό με κάποια μετακίνηση Υπηρεσιών Διοικητικού & Οικονομικού στο Υπ. Παιδείας; (3) Τι ακριβώς σημαίνει η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών μέσω Η/Υ σε συνδυασμό με το γεγονός οτι το Σχέδιο Οργανισμού δεν προβλέπει "Γραμματείες" στις διάφορες Διευθύνσεις της Κ.Υ.;

Εκτός από την έγκριση των νέων Οργανισμών η Κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε σήμερα και το θέμα του "Πολυνομοσχέδιου" που αναμένεται να κατατεθεί, τις επόμενες μέρες (Πέμπτη;), προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος (Κυριακή;). Στο "Πολυνομοσχέδιο" θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους "επίορκους" (συντόμευση διαδικασιών Πειθαρχικών Συμβουλίων κ.λπ.)

Μετά τη σύσκεψη ο αρμόδιος Υπουργός (Μανιτάκης) επανέλαβε τη μνημονιακή δέσμευση για αποχωρήσεις 15.000 υπαλλήλων ως το 2014 (4.000 το 2013 και 11.000 το 2014) χωρίς ωστόσο να "αποκαλύψει" περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία. Ανακοίνωσε, επίσης, τη μετακίνηση 12.500 υπαλλήλων εντός του τρέχοντος έτους ("κινητικότητα"). Θυμίζουμε ότι η "κινητικότητα" οδηγεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον σε μια μορφή "διαθεσιμότητας".


Σύμφωνα με το "ΒΗΜΑ
«Καυτές» οι ρυθμίσεις  για το σχέδιο αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο και τις 15000 απολύσεις , εκ των οποίων 4000 εντός του 2013 και 11.000 το 2014. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης επιχειρηματολογεί επί του σχεδίου υποστηρίζοντας την ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού , την αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού ,  την περιγραφή του εργασιακού προφίλ του, την αντιστοίχιση προσόντων υπαλλήλου με τους στόχους που τίθενται από τις υπηρεσίες.
Στην απόλυση θα οδηγηθούν διαφόρων κατηγοριών υπάλληλοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, από κατάργηση οργανικών θέσεων,  από κατάργηση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου  ενώ την ίδια ώρα επιστρατεύονται  κίνητρα για εθελουσίες αλλά και …πριμ εξόδου , όπως έως τρία πλασματικά χρόνια.  Αυτά θα είναι ο «μπούσουλας» και αναμένεται  εξειδίκευσή τους.
Ακούστε τις δηλώσεις μετά τη Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής όπως έχουν αναρτηθεί στο site της RealNews. Οι δηλώσεις είναι αποκαλυπτικές των σχεδιασμών της συγκυβέρνησης που θα οδηγήσει σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

15 σχόλια:

  1. Δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ

    «Η κυβέρνηση και η τρόικα, σύμφωνα με εξαγγελίες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιμένουν στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και στη δραστική κατάργηση φορέων και οργανισμών, ενώ γνωρίζει ότι το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν είναι αριθμητικό», αναφέρει ο υπεύθυνος του τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

    «Άλλωστε, με στοιχεία του υπουργείου, οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι λιγότεροι στην ευρωζώνη των 17 και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αφού δεν υπάρχει χώρα του πλανήτη με 11.000.000 πληθυσμό και τέτοια διασπορά του εθνικού κορμού, που να διαθέτει τόσο μικρό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, το ίδιο το υπουργείο μας ενημερώνει ότι υπηρετούν 628.412 δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων 52.000 αορίστου χρόνου, 38.207 συμβασιούχοι κάθε είδους και 1.844 μετακλητοί υπάλληλοι», επισημαίνει ο κ. Μητρόπουλος και συνεχίζει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συκοφαντήθηκε και οι δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις λοιδορήθηκαν, όταν επιχείρησαν να ψελλίσουν την αλήθεια αναφορικά με την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα ενδιαφέρον άρθρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκου Βούτση, στην «Εποχή της Κυριακής» μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω διεύθυνση
    http://left.gr/news/peri-toy-tampoy-tis-monimotitas-ton-dimosion-ypallilon

    Επίσης το άρθρο της Δέσποινας Σπανού (Αυτόνομη Παρέμβαση / ΑΔΕΔΥ) μπορείτε να διαβάσετε στην παρακάτω διεύθυνση
    http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11797:despoina-spanou-psemata-dhmosio&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν ΠΟΛΛΑ και ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ στοιχεία στις εξελίξεις
    1) Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ που τελικά εγκρίθηκε. Φαντάζομαι οτι η Κυβερνητική Επιτροπή δεν μπήκε σε λεπτομέρειες ανά Υπηρεσία κλπ, οπότε έδωσε ένα γενικό "Ο.Κ." Η τελική μορφή πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει εκπλήξεις (όπως επισημαίνετε κι εσεις)

    2) Δεν έχει αποσαφηνιστεί -αν και ο κ. Μανιτάκης κάτι μισόλογα ειπε - ποιος, πότε και με ποια διαδικασία θα περιγράψει ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (δηλ. τι θα κάνει κάθε Υπηρεσία και από πόσους υπαλλήλους και με ποιες ειδικότητες θα στελεχωθεί). Εδώ ειναι ορθάνοικτο το ζήτημα των ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ. Η περιγραφή της κάθε θέσης (Ένας συνδυασμός Job description και προσοντολόγιου) μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες, αφού θα υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην "κουμπώνουν" τα δυο παραπάνω.

    3) Εχουμε 4.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ (που τις παρουσιάζουν ως "αναγκαστικές αποχωρήσεις" και δεν ντρέπονται) ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
    Επίσης 11.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ την επόμενη χρονιά (2014) και βλέπουμε (διότι αν δεν βγαινει το Μνημόνιο...)

    4) Έχουμε 12.5000 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ("ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ") ως το τέλος του έτους. Η "κινητικότητα" στην καλύτερη περίπτωση οδηγεί σε μια μεγάλη περίοδο "διαθεσιμότητας" δηλ. απομάκρυνση από την Υπηρεσία (με ένα ποσοστό του μισθού) και αναμονή για να βρεθεί "θέση" σε κάποια άλλη Υπηρεσία.

    5) Στη Γραμ. Πολιτισμού το θέμα έχει μια επιπλέον διάσταση που σχετίζεται με τον τρόπο που θα λειτουργήσει το νέο σχήμα των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Και δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο ως μια μετακινηση στο Παιδείας (που λίγο πολύ είναι δεδομένη). Όμως ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ στην ουσία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙΣ.

    6) Με βάση τις διάφορες εξαγγελίες περί μεταστέγασης επανέρχεται το θέμα της ΠΩΛΗΣΗΣ του κτιρίου της οδού ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ αλλά και της "συνολικής μετακόμισης" κάπου αλλου. Επειδή τα περί "ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ" είναι αστεία (το συγκρότημα ειναι ερείπιο) ο νους του ανθρώπου πάει σε πολλά (και κάποια φαντάσματα από τα παλιά). Πάντως είναι πιθανό κάποιες Υπηρεσίες να πάνε στο Παιδείας (για λόγους λειτουργικούς κι όχι μόνο)

    7) Υπάρχει μια εκκρεμμότητα που θα βρουμε ΟΛΟΙ μπροστά μας και λέγεται "ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ". Ο τρόπος που έγινε (στα όρια της πλάκας) δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Σε επόμενη φάση κάποιος θα έρθει και θα ρωτήσει αν πιάστηκαν οι στόχοι κι αν δεν πιάστηκαν ποιος φταίει. Υπάρχει αμφιβολία ότι θα δεθεί με την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των Υπηρεσιών και των ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ και ότι το ΠΑΚΕΤΑΚΙ αυτό θα βγάλει πολλά ζητήματα; Εγώ λέω καμιά.

    8) Για κάποιο "μυστήριο" λόγο γίνεται πάλι λόγο για τους ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ και το "δένουν" με τον τρόπο πρόσληψης ("ρουσφέτια", εκτός ΑΣΕΠ κλπ). Ειδικά στο τέως ΥΠΠΟ το θέμα αυτό καίει διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός (και υψηλή αναλογία σε σχέση με τους μονίμους) υπαλλήλων ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Π.Δ. 164/2004). Συνδυάστε το με το εξαιρετικά πιθανό σενάριο να δωθούν κίνητρα για "εθελούσια έξοδο" (πλασματικά χρόνια) και σκεφτείτε μήπως αυτό που επιδιώκουν ειναι να ΑΔΕΙΑΣΕΙ το ΥΠΠΟ και να πανε μια σειρά από πράγματα εκτός (Φύλαξη, καθαριότητα, εργάτες) κρατώντας πια ένα μικρό αριθμό εργαζομένων σε "επιστημονικούς κλάδους" (Αρχαιολόγους κυρίως).

    9) ΟΛΑ ΑΥΤΑ και ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ θα έπρεπε να μας έχουν βγάλει στα κεραμίδια. Κι όμως μόνο στα κεραμίδια δεν ειμαστε. ΦΟΒΟΣ, ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ, ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΕΛΠΙΔΕΣ οτι θα τη σκαπουλάρουμε σε ατομική βάση, ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ (ψιθυροι), το γνωστό χαζοχαρουμενο απολιτικ ή επιστημονικό στυλάκι κυριαρχούν. Οπως κυριαρχεί και μια λογική ανάθεσης. Αντε δηλ. το πολυ πολύ να ψηφίσουμε σε 1-2 σωματεία λίγο πιο "αριστερά" (δηλ. Παρέμβαση, ΕΑΚ, ΠΑΜΕ) για να μας "σώσουν" αυτοί (χωρίς να κουνήσουμε το δακτυλάκι μας).

    Φιλικά
    Δικηγόρος του διαβόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δικηγόρε είσαι στην Παρέμβαση;

      Διαγραφή
    2. Όχι, αλλά το σκεφτομαι (οχι δεν ειμαι αναποφάσιστος ουτε δεν ξερω δεν απαντω)

      Δεν εχω πειστει για το ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της "εξοδου απο την κριση". Προσωπικά τείνω να πιστεύω οτι δεν μπορει να διατυπωθεί ενα σοβαρό σχέδιο αν δεν εισαι αποφασισμένος να αγγιξεις θεματα ας τα πουμε ταμπου οπως το € και η ΕΕ. Κι εκει αν δεν εχεις ξεκαθαρα αποφασίσει μεχρι που πας τη συγκρουση θα σε τσακισουν οπως στην Κυπρο.

      Για την Παρέμβαση στο ΥΠΠΟ πιστευω οτι εχει την καλυτερη αναλυση και άποψη για τα ζητήματα αυτή την περίοδο. Χωρίς διαθεση να βαθμολογώ πιστεύω οτι ειναι πιο αριστερά σε πολλά ζητήματα απο τις άλλες αριστερές παρατάξεις. Ειδικά για το θεμα του Οργανισμού και των σχετικών είχε την πιο καθαρή και αριστερή τοποθέτηση. Υπάρχει φυσικά το ζητημα οτι οι δυνάμεις της αριστεράς ειναι κατακερματισμένες και εχουν μεγάλη δυσκολια να προχωρήσουν πέρα απο κάποιες κοινές δράσεις.

      Επειδή μιλάω με συναδέλφους και απο τις τρεις παρατάξεις (βάζω και τη ΔΑΣ μεσα) ο προβληματισμός αυτός υπάρχει σε πολύ κοσμο και στελέχη. Νομιζω οτι η Παρέμβαση έχει κάνει το βήμα της υπέρβασης αφού ξεκοψε με το συνδικαλισμό τύπου ΔΗΜΑΡ. Από κει και περα πολλά μένουν να γινουν και σιγουρα οι εξελίξεις στα συνδικαλιστικά επηρεάζονται και απο τις εξελίξεις στα διάφορα κομματα (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΚΚΕ).

      Σου ελυσα την απορία;

      Δικηγόρος του Διαβόλου

      Διαγραφή
    3. καλα ... τώρα να πω οτι εχεις αδικο δεν μπορώ να πω
      να πω οτι συμφωνω μαζι σου το μισολέω
      δεν ξερω κι εγώ... μην νομιζεις...
      απλά γουστάρω που εδώ μιλαμε... λεω ποσο σουπερ θαταν αν ολοι εδω επωνυμα κι ανωνυμα βγαινανε να τα πουνε σε καμια συνελευση αντι να ακουμε μαντιναδες και αλλα χαζα.
      αλλα ...

      Διαγραφή
    4. Μπα τις έχει κοψει τις μαντιναδες τελευταια. Εχει πεσει το επιπεδο χαχαχα. Νομιζω οτι στην εκλογοαπολογιστική πρεπει ολοι να απαιτήσουμε 2-3 μαντινάδες. Οχι μόνο απαγγελία κειμένου με υφος σχολικής γιορτής.
      ****************************************************************************************************************************

      Διαγραφή
  4. Δικηγόρε του Διαβόλου
    ξεχνάς μια ακομη παράμετρο. Εχουν βγει παγανιά οι διάφοροι ελεγχοι και παραέλεγχοι και ποιος εισαι εσυ και που εισαι και γιατι άργησες και ποτε άργησες και τι αδεια πηρες κι αν πηρες κλπ
    Μέσα απο αυτό εκτός απο το φόβο και τον τρομο δημιουργειται και το "ντοσιέ" των "παραβατικών" και των "επιόρκων". Αυτό το γελοιο παιχνιδι θα βγαλει σε "ποινές" και "απομακρυνσεις" δηθεν "κοπανατζήδων". Επισης θα γινει πιο αυταρχική η διοικηση γενικα σαν την περίοδο του 60-70. Η δημοκρατική χαλαρή διοικηση 80-90 έλαβε τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ πάντως βλέποντας τις ανύπαρκτες αντιδράσεις απο την πλευρά των εργαζομένων δεν ειμαι αισιοδοξη. Αυτά βλέπουν και εκτιμουν ότι τους παίρνει να προχωράνε και να επιταχυνουν. Μην ανησυχειτε λοιπον. Οι συνάδελφοι ειναι άξιοι της μοιρας τους. Εσεις εδω γραφετε και λετε και ολοι εχουν το κεφαλι κατω και δουλευουν, χωρις να ξερουν και να καταλαβαίνουν γιατι δουλεύουν, τι κάνουν κλπ. Ειναι μια γενιά χαμένη που την έχουν ηδη συντριψει ηθικά. Ειναι η γενιά που το μεσημερι θα πει ουφ εφυγε και σημερα η μερα δοξα το θεο, θα πάει σπιτι και θα δει τουρκικα και μπαλα. Και θα ενημερωθεί απο τα δελτία των 8 και θα χαζευει σαν ουφο αναλυσεις και εικονες.
    Τελικά αν δεν πιασουμε πάτο, αν δεν χαθεί και η τελευταια αυταπάτη κανενας δεν κουνιέται. Σου λεει ελα μωρέ σε μενα θα συμβει. Ο αλλος θα την πληρώσει. Εγω να ειμαι καλά και δεν πανε να γ@μ... τι με νοιαζει εμενα.
    Κάποτε πρέπει αυτά να τα πουμε καθαρά.

    Γιωργία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργία πολλοί συμμερίζονται τις σκεψεις σου.
      Υπάρχει πολύς κοσμος μεσα στην αριστερά που εκτιμά πανω κατω τα ιδια, απλά δεν μπορει να διατυπώσει το διαφορετικο. Δεν μπορει να βρει τι πρέπει να κάνει. Ετσι συνεχίζει με αυτο που ηξερε να κανει καλα παραδοσιακά.
      Από το Μνημόνιο και μετά η κοινωνία χάνει μάχες. Κάθε φορά πάσει στην επόμενη μάχη ελπίζοντας οτι κατι θα καταφέρει. Οταν χάσει απλα μαζευει απογοητευση μεσα της. Σου λεει μπα δεν γινεται τιποτα. Τα φορτώνει ολα στους αλλους και μυξοκλαίει.
      Ομως μαχη τη μαχη φαινεται οτι το μέτωπο έχει σπάσει. Και οταν σπάει το μετωπο ο καθένας πανικόβλητος τρεχει να κρυφτει ή μένει ηρωϊκά στη θεση του και πέφτει μαχόμενος.
      Το μέτωπο έχει σπάσει. Ελεγε σε μια ανακοινωση η Παρέμβαση κατι για συντριβή της κοινωνίας. Ειχε δικιο.

      Εδώ λοιπόν έχουμε κατάρρευση και τουλάχιστον για πολύ κοσμο συνθηκολογηση με τη μοιρα του. Δεν υπάρχει πιστη στις δυνάμεις μας πια. Αυτο ειναι το σοβαρό ζητημα.

      Θα ξαναγράψω εχω πολλά να μοιραστώ μαζί σας

      Διαγραφή
  6. H Γιωργία έχει δικιο σε αυτά που λέει. Το γράψατε κι εσεις εδώ και το ειδαμε και εμεις χτες που πήγαμε στη συγκέντρωση. ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ κόσμος. Οι άλλοι που ήταν; Πιστεύουν οτι δεν τους αφορά; Πιστεύουν οτι θα τρεξουν αυτοι οι λιγοι και θα καθαρίσουν για ολους; Έχουν διαβεβαιώσεις οτι δεν θα τους πειράξει τιποτα; Είναι αδιάφοροι γιατι οπου ναναι παίρνουν συνταξη; Έχουν άλλες καβάτζες; Δεν καταλαβαινω. Μάλλον βρισκομαστε μπροστά σε μια γενικευμένη ήττα των εργαζομένων. Ηττα και υποταγή. Υποταγή και φόβος. Φόβος και παραίτηση. Παραίτηση και κλεισιμο στο σπιτι. Κλείνουν την πορτα και φανταζονται οτι το κακο θα μεινει απέξω.

    Αν δεν πιάσουμε πάτο συμφωνω με τη Γιωργία δεν θα δουμε προκοπή. Πάτο όμως! Οχι απλά μια μειωση μισθου ή ενα κοψιμο δώρου ή ενα χαράτσι ή αντε φυγετε απο εδώ και πάτε εκει. Πάτο! Να βγεις στο δρομο, να μην εχεις ψευδαισθηση οτι εχεις κατι να χασεις.

    Εγώ πολύ αμφιβάλλω αν το επόμενο διάστημα προκύψει κατι καλο και καποια ελπίδα. Βλέπω απλά το θεμα γενικώς να βαλτώνει και να μας ρουφά μεσα. Συνηθίσαμε τη σκλαβια; Μπορει! Ελπίζω οτι καποια στιγμή κατι θα γίνει και θα φουντώσει η φλόγα που δεν μπορει καπου υπάρχει. Δεν θελω να πιστευω οτι εσβησε οριστικα.

    Για σας που τρεχετε πιο πολύ με τα θεματα αυτά απορώ με την επιμονή σας. Δεν σας πιανει μια απογοητευση; Ακουγα απο τον παππου μου για το πεισμα των αριστερών και δεν το καταλαβαινα. Σήμερα καπου το βλέπω σε ολους εσας. Το θαυμαζω καπου το φοβαμαι καπου το σεβομαι παντως. Ευχομαι να μην ειναι σαν τους χριστιανους πριν την αρενα. Δηλαδή να μην ειναι στη μελλουσα ζωη. Ευχομαι!

    Ασχετο. Βαλτε μια ανακοινωση για τη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ και για τις ΕΚΛΟΓΕΣ. Μην πανε κι αυτά ετσι οπως λαχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Γιωργία έβαλε το θεμα οπως εχει. Εγω συμφωνω κατ' αρχην με οσα λέει. Η κοινωνια συνολικά έχει φάει ηττα. Εμεις τωρα φανταζομασταν ή ελπιζαμε οτι θα ξεσηκωθει ο κοσμος και ειδικα στο ΥΠΠΟ. Το πιο συντομο ανεκδοτο. Λες και δεν ξερουμε τον κοσμο στο ΥΠΠΟ και πως εχει μαθει να ζει και να δουλευει και να τη βολεύει. Θα πεις οτι τωρα δεν μπορει να συνεχίσει έτσι. Σωστο. Αλλα δεν πειθεις κανεναν. Ο καθένας φανταζεται οτι θα ειναι η μεγαλη εξαιρεση και οτι τελικά θα τα κουτσοβολέψει. Αυτό οι μαρξιστές το περιγράφουν ως λουμπεν προλεταριάτο. Τα έχουμε ξεχάσει αυτά αλλά ας τα ξαναθυμηθουμε. Ο δημοσιος υπάλληλος ως νοοτροπία αλλά και στη σημερινη του κατάσταση παει ολοταχως σε τετοια κατάσταση. Ο "μικροαστός" ήταν παντα τέτοιος. Εσεις οταν λετε δημοσιος υπάλληλος φαντάζεστε είτε τον διανοούμενο της αριστεράς, είτε τον προλετάριο εργάτη. Κι αν στα ΠΕ μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι με τετοια χαρακτηριστικά (πάνω κατω ας πουμε), ο προλετάριος δεν υπήρξε ποτέ στο Δημόσιο. Ο εργάτης μιας ανασκαφής αν το μυαλό σας παει εκει δεν ειναι η εικονα του οικοδόμου του 60-70, ούτε ο εργάτης στο εργοστάσιο. Ο φύλακας δεν ειναι ο "μεροκαματιάρης" με την αριστερή καταγωγή και συνειδηση. Ο διοικητικός, δηλαδή η μετεξέλιξη σε γενικές γραμμές των δακτυλογράφων αντε με καποιες παραπάνω γνωσεις, δεν ειναι η πρωτοπορία. Τα στρώματα αυτά εχουν συμφέροντα στην αριστερά αλλά δεν σημαινει οτι τα εχει κερδίσει και ενταξει η αριστερά στο σώμα της. Τα στρώματα αυτά ειναι που μέχρι χτες , μην πω και σημερα , ψηφιζαν και ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Και τι ήθελαν τι περίμεναν; Ενα επίδομα, χαλαρή δουλειά και μια σύμβαση για το γιο ή την κόρη. Μια σύμβαση με την ελπίδα καποτε να γινει κι αυτός ή αυτή μόνιμος ή μονιμοι όπως οι γονεις τους. Και μετά ολα ωραία και καλα. Αυτο το ομορφο σχέδιο δεν υπάρχει πια ουτε στη φαντασία.
    Αυτός ο κοσμος που ειδε το μεγαλο ομορφο σχέδιο να χάνεται τα έχει χαμενα. Δεν υπάρχει μαγικο ραβδι που θα τον αγγιξεις και θα τον κανεις συνειδητό από τη μια στιγμη στην αλλη. Αργα βασανιστικά και αβέβαια γινονται αν γινονται αυτα.

    Θα πεις τι προτεινεις; Εγω πιστεύω οτι ειναι σημαντικό που υπάρχουν αριστεροι και προοδευτικοι συνάδελφοι. Συντηρούν τη φλόγα που λενε κι εδω, δινουν ενα παράδειγμα και προσπαθούν σ' αυτη την χαλια κατάσταση να πεισουν για κατι αλλο. Ειναι μια αφετηρια. Αλλά αν αυτο δεν συνοδευτεί με μια πολιτική πρόταση που να πειθει δεν βγαζει πουθενα. Πρέπει να ξαναγράψουμε αυτο το "συμβολαιο με το λαό" που έλεγε καποτε ο Αντρέας. Αλλά αυτή τη φορά το "συμβόλαιο" να ειναι αληθινό, εντιμο, χωρίς ψιλά γράμματα και παρερμηνείες. Πάνω σε κατι τετοιο μπορεις να βαλεις τον κοσμο σε μια σωστη κινηση. Ευχαριστώ για τη φιλοξενια.

    Υστερόγραφο
    Το θεμα της αναρτησης ειναι αλλο αλλα ξεφυγαμε και βγαινει και πολυ απογοήτευση. Απο την αλλη ειναι ενδιαφερον που γραφουμε και μοιραζόμαστε σκεψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kανένας δεν πιστεύει οτι έχουμε να κανουμε με προλετάριους κλπ. Ολα οσα λες ειναι αληθεια. Χρονια έτσι ήταν. Ομως σήμερα αυτά έχουν τελειωσει και για την ακριβεια τα παιρνουν και πισω. Μιλαμε για μεγαλη στρατηγικη ηττα. Δεν εχω καμια αμφιβολια οτι η μεγαλη πλειοψηφια θα συνεχίσει να κινειται ετσι μεχρι να φτάσει στο απολυτο αδιέξοδο. Αλλωστε οπου εγιναν εκλογές (Σωματεια κλπ) τα αποτελεσματα αυτο δειχνουν. Ομως κατι πρεπει να γινει. Δεν ξερω αν ειναι θεμα καποιων φωτισμενων και πεισμενων ή όλων μας.

    Στο θεμα της ανάρτησης θελω να πω μια γνωμη
    1) Δεν νομιζω οτι θα εχουμε θεαματικές απολύσεις στο ΥΠΠΟ. Θα έχουμε ομως μεγαλες μετακινησεις ειτε προς το Παιδείας, ειτε σε διάφορες αλλες Υπηρεσίες εντός κι εκτός ΥΠΠΟ.
    2) Οι συνάδελφοι που ειναι ΠΕ δεν κινδυνεύουν ακόμη. Αυτο που λένε για "νέους" με προσόντα κλπ, δειχνει οτι θελουν να τελειώνουν τους ΔΕ και τους ΥΕ.
    3) Απο δω και περα νομιζω οτι συνολικα στη δημοσια διοικηση θα γινεται κολαση. Αξιολογήσεις επι αξιολογήσεων, κυνήγι του εργαζομενου για το δεκαλεπτο ή το τέταρτο, οι προϊστάμενοι θα γινουν κερβεροι κλπ.
    4) Ειχε δικιο η Παρέμβαση οτι ο Οργανισμός ήταν κρισιμος. Απο τη στιγμή που φαγαμε τις συγχωνευσεις και το νεο οργανισμό έχουμε πέσει στα βαθιά και κανεις δεν ξερει που θα βγει. Ομως θυμιζω οτι εκεινη η μαχη χαθηκε με ευθυνη και συναδέλφων μας (καθαρά απεργοσπασια απο τους φυλακες, γραμμη απο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μην κατεβαινει ο κοσμος στις πορειες, ψου ψου με τους Υπουργούς σαν σε παζάρι, διάφορα δηθεν κλαδικα).
    5) Νομιζω οτι χρειαζεται ψυχραιμια απο δω και περα. Αν δεν θελουμε να δουμε τα χειροτερα πρεπει να εστιάσουμε σε 2-3 ζητήματα. Αρμοδιοτητες και προσωπικό, στόχοι και αξιολόγηση. Ομως για τα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει ομοφωνια. Οι περισσοτεροι εχουν αποδεχτει κουτσα στραβα το θεμα. Και ελπιζουν οτι με παζαρια θα σώσουν τα μικροσυμφέροντα ειτε ανθρώπων συγκεκριμενων ειτε κλαδων. Αν επρεπε να μπουμε ομως σε ενα παζαρι εγω θα ειχα εμπιστοσύνη στην Παρέμβαση και στα ΕΑΚ κι οχι στους αλλους. Εχουν συγκροτηση και δεν ειναι ετοιμοι να πουν ναι σε ολα. Μπορουν και να πουν ΟΧΙ και το εχουν αποδειξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγαλη αληθεια ειπες. Αν ειναι να μπεις (ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΖΑΡΙ) στο παζαρι πρεπει να εχεις σωστους και οργανωμενους διαπραγματευτές. Με άποψη και θεσεις. Με γνώσεις και να βλέπουν μακρια. Δεν ειναι τα παλια παζάρια του επιδοματος ή της άδειας. Επισης, στο παζαρι πρεπει να εχεις κοσμο μαζι να πιεζει να φωνάζει για να εχεις δυναμη να παζαρέψεις. Αν πάλι δεν θελεις να εισαι χαζοχαρουμενος πρέπει να ξέρεις αν σε παιρνει να κανεις παζάρια. Δηλαδή σημερα τι μπορεις κι αν μπορεις να παζαρέψεις. Και τι περιμενεις να κερδισεις και τι να χάσεις.
      ΕΔΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΚΕ. Οτι και να παζαρέψεις η Τρόϊκα διατάζει και δεσμεύει Υπουργους και Κυβερνήσεις. Οπως και να αρχισει το παζάρι στο τελος φτάνεις σε ενα σημειο που σου λένε α αυτο ειναι κυβερνητικο θεμα ή κυβερνητική αποφαση ή δεν θα παρω αποφαση και δεν θα δεσμευτω εγω σαν Υπουργός. Οποτε φτάνει ο κομπος στο χτένι και εκει βλεπεις οτι ειναι ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ κι οχι συνδικαλιστικά ζητηματα.
      Οπότε εκει εχει δικιο η Αυτόνομη Παρέμβαση που λεει οτι εδώ το θεμα ειναι να πεσει αυτη η κυβέρνηση και να ακυρωθεί το Μνημόνιο κλπ. Ομως εδώ ειναι και το πρόβλημα. Δηλαδή αν μια συνδικαλιστική παράταξη μπορεί να βάζει και να παλεύει πραγματικά τετοια ζητήματα. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΙΑ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.
      Φυσικά το θέμα ειτε το θελουμε είτε οχι θα καταλήξει τι γινεται με το θεμα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θεμα. Και δεν ειναι μόνο το ταμπου του € που λεει παραπάνω αλλά συνολικά ο πολιτικός λόγος του γινεται πιο συντηρητικός. Αν θυμώσουν οι φιλοι του ΣΥΡΙΖΑ ας κοιτάξουν μια αφισα στις πρώτες εκλογές, μια αφίσα στις δεύτερες και τι λενε τώρα. Δεν αναφέρομαι σε ατομα που παραμένουν σταθερά σε οτι λεγανε αλλά στη συνολική εικόνα. Ολα αυτά τα λεω πολύ φιλικά γιατί σαν επιχείρημα ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι αυτη τη στιγμή η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ. Σαν επιχείρημα γενικά το βαζω.

      Διαγραφή
  9. Ειναι απιστευτο ποσος πλουτος αποψεων υπάρχει. Γιατι δεν μπορει να εκφραστει προς τα εξω; Γιατι δεν μπορει να αποκτησει φωνη και προσωπο; Βολεύει η ανωνυμια; Υπάρχει φοβος; Τα περιμενουμε απο αλλους;
    Εγω ειμαι εντυπωσιασμένος με τη συζητηση εδω. Γιατι δεν μπορουμε να την κανουμε σε ενα αμφιθέατρο σαν ανθρωποι χωρίς πιέσεις. Οχι σε επιπεδο συνελευσης. Σε επιπεδο ανθρώπων που συγκεντρώνονται και συζητάνε σοβαρα. Δηλ. να γινει μια 1η τοποθέτηση και μετα χωρις πιεση χρονου να μιλήσουν ολοι οπως μιλανε εδω. Θα ήταν μεγαλη επιτυχια κατι τετοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή