Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η άλλη όψη της "ανάπτυξης"

Οι εικόνες από τη ρατσιστική - φασιστική επίθεση των σύγχονων τσιφλικάδων στους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας προκάλεσαν "έκπληξη" στους (τηλε)θεατές και τον "αποτροπιασμό" των έντιμων σχολιαστών των "Δελτίων των 8". Όλοι έσπευσαν να "καταδικάσουν τη βία" και να ανακαλύψουν ένα ακόμη "μεμονωμένο" περιστατικό. Η ουσία και η αλήθεια υποτάχθηκαν για μια ακόμη φορά στο χυδαίο ανθρωπισμό για τους "καημένους τους μαύρους", οι οποίοι αλοίμονο είναι και "παράνομοι". 

Η συγκυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ένοχοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ποιοι είναι οι ένοχοι; Οι σύγχρονοι τσιφλικάδες της φράουλας; Οι κουμποροφόροι μπιστικοί επιστάτες; Η τοπική κοινωνία που ασφαλώς γνωρίζει αλλά ένοχα σιωπά; Οι διάφορες κρατικές υπηρεσίες που όφειλαν να πράξουν τα προφανή και για άγνωστους λόγους δεν το έχουν ακόμη κάνει; Ή μήπως και εμείς ως θεατές και καταναλωτές; Μήπως είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε για τα τεράστια ποσά (επισήμως περί τα 100 εκατ. €/χρόνο) που τζιράρονται γύρω από τις καλλιέργειες της φράουλας; Ποιοί κερδίζουν; Πως προκύπτουν αυτά τα τεράστια κέρδη για μια χούφτα τσιφλικάδες; Αναμφισβήτητα από την εκμετάλλευση των εργατών γης.

Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή αυτή, ούτε πρώτη φορά μαθαίνουμε για ανάλογες συμπεριφορές. To 2008, οι σύγχρονοι σκάβοι απήργησαν διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μεροκάματά τους. Και τότε οι σύγχρονοι τσιφλικάδες αντέδρασαν με ανάλογο τρόπο: ξύλο, λιντσαρίσματα, απειλές προς τους "παράνομους" μετανάστες κ.λπ.  Μεμονωμένο περιστατικό και τσιφιλικάς έδεσε στο "4Χ4" τζιπ του κάποιο άτυχο μετανάστη και τον έσερνε για παραδειγματισμό... αλλά και οι δύο νεαροί που έδεσαν "κάποιους" στα μηχανάκια τους και τους έσερναν. Αλλά και κάποιοι δημοσιογράφοι όταν τόλμησαν να ασχοληθούν με το θέμα είχαν την ίδια αντιμετώπιση (Βλ. Βήμα 20/4/2011).

Διαβάστε περισσότερα εδώ κι εδώ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου